کارآفرینی چیست؟
امروزه با کلمه کارآفرین و کارآفرینی زیاد برخورد داریم قرار در این مقاله به آن موضوع که اصلاً کارآفرینی چیست و چند نوع است؟
کارآفرینی (Entrepreneurship) به فرایند خلق ارزش جدید (مادی یا معنوی) از طریق یک تلاش متعهدانه با درنظرگرفتن چالشهای ناشی از آن گفته میشود.
واژه کارآفرینی از کلمه فرانسوی “Entrepreneurs ” به معنای “متعهدشدن ” میباشد.
ژوزف شومپیتر فرایند کارآفرینی را «تخریب سازنده» مینامد. بهعبارتدیگر ویژگی تعیینکننده در کارآفرینی همانا انجام کارهای جدید یا ابداع روشهای نوین در امور جاری است.
ژوزف شومپیتر کیست؟
اقتصاددان و سیاسی دان اتریشی آمریکایی بود. او در ۱۹۱۹ مختصری بهعنوان وزیر امور مالی اتریش مشغول به کار بوده است. او از تأثیرگذارترین اقتصاددانان قرن بیستم بود و لفظ «تخریب سازنده» را در علم اقتصاد باب کرد.
ژوزف شومپیتر که او را بهعنوان پدر کارآفرینی یاد میکنند، واژه نوآوری را به کارآفرینی پیوند میدهد. بهعبارتدیگر ویژگی تعیینکننده در کارآفرینی انجام کارهای جدید یا ابداع روشهای نوین در امور جاری میداند.
انواع کارآفرینی
چهار نوع اصلی کارآفرینی را میتوان به دستههای کارآفرینی کسب و کارهای کوچک، کارآفرینی استارتاپهای مقیاسپذیر، کارآفرینی شرکتهای بزرگ و کارآفرینی اجتماعی اشاره داشت.
کارآفرینی کسب و کارهای کوچک
کارآفرینی کسب و کارهای کوچک، فرایندی است برای شروع یک کسب و کار با فرض اینکه قصد ندارد در آینده آن را به یک شرکت بزرگ تبدیل شود. با نگاهی دقیقتر به این نوع کارآفرینی، بهوضوح مشخص است که کسب و کارهای کوچک بهنوعی امتداد زندگی کارآفرینان هستند. رستوراندار، فروشنده کتاب، مربی تناسباندام و …، همه جزو کارآفرینانی محسوب میشوند که تصمیم گرفتهاند، علایق یا مهارتهایشان را در مقیاسی کوچک به مشتریان ارائه دهند.
اگرچه ممکن است که صاحبان کسب و کارهای کوچک نیز از وام و کمکهای مالی استفاده کنند، اما اولویت اول آنها، استفاده از منابع مالی شخصی است. شاید همین استقلالطلبی که کارآفرینی مشاغل کوچک را از دیگر انواع کارآفرینی متمایز میسازد.
باید این موضوع را در نظر داشت اکثر این کسبوکارها بهصورت حقیقی کار میکنند؛ یعنی شخص مسئول این کسب و کار است نه شرکت و این باعث آزادی عمل بیشتر در این کسبوکارها میشود میران این کسبوکارها به فکر افزایش بهرهبرداری خود هستند و بیشتروقتها خودشان باید در محل کار حضور داشته باشند.
کارآفرینی استارتاپهای مقیاسپذیر
استارتاپهای مقیاسپذیر، معمولاً به دنبال نوآوری هستند. این نوع کارآفرینی را میتوان بهعنوان یک مدل کسب و کار تعریف کرد که در آن یک فرد یا گروهی از افراد، توسط یک ایده تجاری منحصربهفرد پیش میروند. شرکتهای مستقر در سیلیکونولی را میتوان یک نمونه عینی آن در نظر گرفت. استارتاپهایی مثل گوگل یا اپل نیز زمانی بسیار کوچک بودند و با سرمایهای اندک شروع به کار کردند. بااینحال بهسرعت گسترشیافته و منجر به کسب سودهای بزرگ شدهاند.
مقیاسپذیر یعنی یک کسب و کار با بررسی ثبت فرایندهای کسب و کار خود سعی در ارتقا کسب و کار خود دارد اکثر این نوع کسبوکارها با یک ایده شروع و در بین راه اعضای گروه با تخصصهای مختلف وارد این گروه کسبوکاری میشود.
کارآفرینی شرکتهای بزرگ
کارآفرینی شرکتهای بزرگ به شرکتهایی گفته میشود که چرخه عمر محدودی دارند. این نوع شرکتها میتوانند با تولید محصولات جدید یا ارائه خدمات بیشتر، در اطراف شرکت اصلی رشد میکنند. بهعنوانمثال، یک تولیدکننده شلوار جین ممکن است تصمیم بگیرد که شروع به فروش کولهپشتی، کلاه یا کفش کند. این نوع کارآفرینی مبتنی بر ایجاد فرصتهای جدید برای گسترش دامنه فعالیت شرکت و باقیماندن در رقابت با رقبا است. بهعبارتدیگر، این نوع کارآفرینی با سایر مدلهای نامبرده شده در این لیست تفاوت دارد، زیرا که متکی بر یک سرمایهگذاری جدید نیستند. در واقع، انگیزه شرکتهای بزرگ از کارآفرینیهای اینچنینی، میتواند ناشی از فشارهای بیرونی برای تکامل یا پیشرفتهای تکنولوژی باشد.
کارآفرینی اجتماعی
کارآفرینی اجتماعی بر ایجاد محصولات یا خدماتی متمرکز است که برای جامعه منفعت دارند. این افراد برای بهبود دنیا کار میکنند و این مأموریت را سرلوحه تفکرات خود دارند، حتی اگر تجارتشان سوددهی خوبی داشته باشد.
اخیراً رسانهها به کارآفرینی اجتماعی، خصوصاً کسبوکارهایی که مبتنی بر حفظ محیطزیست هستند توجه بیشتری دارند. آنها افراد خلاقی هستند که وضعیت موجود را زیر سؤال برده و از فرصتهای موجود استفاده میکنند. آنها از تسلیمشدن سرباز میزنند و جهان را به سمت بهترشدن حرکت میدهند. فضای کسب و کار در حال تغییر است و مصرفکنندگان حالا بیشتر از هرزمان دیگری در جستجوی محصولاتی هستند که استاندارهای اخلاقی و مسئولیتهای اجتماعی را دنبال میکنند.
هرچه کارآفرینان تجاری برای بهبود اقتصاد تلاش میکنند، کارآفرینان اجتماعی به دنبال تغییرات اجتماعی هستند. دیوید بورنشتاین (روزنامهنگار)
جنسیت
هرچند جنسیت کارآفرینان در اکثر کشورها را مردان تشکیل میدهند لیکن لازم است ذکر شود در کشورهای آلمان، روسیه، مالزی، ونزوئلا تعداد زنان با اختلاف ناچیزی کمتر از مردان میباشد. این در حالی است که در کشورهای برزیل و گواتمالا تعداد زنان کارآفرین بیشتر از مردان بوده است؛ در ایران حدود ۴۰ درصد کارآفرینان زنان بودهاند.
این بود خلاصهای درباره کارآفرینی که اطلاعات این مقاله از وبسایت ویکیپدیا گرفته شده و با اطلاعات بده ترکیب شده است امیدواریم به شما کمک کرده باشد منتظر نظرات شما هستم
پایان/
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
s mohandec to enghadar ke be man ghir midi bayad be to ghir bdim saitt ro takmil kon mer30 ostad